A VKF- et (Vigyázz, kész, főzz!), már az elejétől figyelem, bár eddig nem küldtem be receptet egyik fordulóra sem, de most hogy van blogom úgy gondoltam, hogy miért is ne, a húsvéti téma pedig pont kapóra jött. A feladványt Dublin felett az ég adta meg.
Holnap megyünk a hagyományos Húsvét vasárnapi, nagycsaládi összejövetelre, amire ezzel a finomsággal készültem.
Hozzávalók:
3 tojás
25 dkg liszt
30 dkg cukor
2 cs bourbon vaníliás cukor
2 tk sütőpor
25 dkg reszelt alma (lecsöpögtetve)
25 dkg sárgarépa (lereszelve)
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg dió (darált)
2 dl olívaolaj
2 dl tej
fél kk. őrölt fahéj
Díszítéshez
200 g fehércsokoládé
2 ek olívaolaj
2 ek habtejszín
fehér marcipán (1 szamos marcipán tömb)
zöld, piros és sárga ételfesték
dióbél
Elkészítés:
Az egész tojásokat és a cukrot addig keverem, míg szépen kifehéredik. A lisztet a sütőporral összeforgatom, majd átszitálom és apránként hozzáadom a tojásos masszához, végül jöhet a többi hozzávalót is. A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 180 fokos előmelegített sütőben 60 percig, tűpróbáig sütjük. Kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.
A fehér marcipánmasszát a megfelelő arányban szétválasztjuk és folyékony ételfestékkel megszínezzük. A színes marcipánokból kis répákat formázunk, majd berakjuk őket a hűtőbe, mivel a kézmelegtől felpuhultak.
A krémhez a csokoládét apró darabokra törjük és az olajjal, tejszínnel alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Mikor szép folyós a csoki, akkor a torta tetejére kenjük, majd ha már kicsit kihűlt, de még nem szilárd, akkor felhelyezzük a csokiréteg tetejére a kis répa és dióbél díszeket is.