2014. április 19., szombat

Boldog Nyulat!

Ezekkel a kis képekkel kívánok mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket!





 
A képeket rajzolta: Penny Black

2014. április 17., csütörtök

16. Blogkóstoló - Tormás krumplisaláta

Mivel Timitől az első próbálkozásom kicsit balul sült el, ezért úgy gondoltam, hogy illenék kóstolnom tőle még egyet, bár most csak a fő hozzávalókban követtem a receptet ;) Így készült ez a húsvéthoz tökéletesen passzoló tormás krumplisaláta, ami gyorsan fogyott, így már csak a maradékot tudtam lefotózni :P
 
 
Hozzávalók: (2 személyre)
- 8 szem krumpli
- só, bors
- 2 kk mustár
- 4 ek tejföl
- 2 ek majonéz
- 2 ek reszelt ecetes torma
- 1 ek méz
 
Elkészítés:
A krumplikat megpucoljuk és sós vízben egyben megfőzzük. Miután leszűrtük és kicsit kihűltek felkarikázzuk őket.
A többi hozzávalót egy edényben alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a krumplikarikákat is és óvatosan összeforgatjuk. Ennyi :D
 
Mi grillezett pácolt csirkemell szeletek mellé fogyasztottuk. Az egyik pác citromhéjas fokhagymás olivaolajos volt, míg a másik mézes mustáros :) Fincsi volt mindkettő!

2014. április 16., szerda

Fehércsokis epres spirál torta

Apu 60. Születésnapjára készítettem ezt a tortát, amiben az volt a kihívás, hogy epres legyen és minél kevesebb tejterméket tartalmazzon. Keresgélés közben 2 receptre is akadtam, ezekből merítettem ihletet: 1, 2.
 
Hozzávalók: (10 adag)
 
Tésztához:
- 6 tojás
- 3 ek liszt
- 3 ek keserű kakaópor
- 6 ek cukor
- 1 csipet só
 
Összeállításhoz:
- házi ribizli vagy eper dzsem
 
Krémhez:
- 300 g fehércsokoládé
- 250 ml habtejszín
- 1 kis csomag habfixáló
- 3 tojás sárgája
 
Dekorációhoz:
- 1,5 csomag babapiskóta
- 250 g eper
 
Elkészítés:
 
A krém elkészítésével kezdjük ugyanis annak pár órát pihenni kell a hűtőben, mielőtt felhasználnánk. A tojások sárgáját gőz fölött egy kézi habverő segítsgével addig kevergetjük, míg be nem sűrsüdik, ekkor kicsit félretesszük és a gőz fölött egy msáik edényben megolvasztjuk a csokoládét is, majd hozzácsorgatjuk a tojáshoz, így kapunk egy sima masszát. Kicsit hagyjuk hűlni, addig felverjük a tejszínt kemény habbá a habfixálóval együtt. A langyos csokimasszáshoz hozzákanalazzuk a habot és óvatosan összeforgatjuk. Mikor kihűlt hűtőbe tesszük.

A piskótatésztát a szokásos módon elkészítjük, majd egy sütőpapírral bélelt 40*40- es tepsibe simítjuk a masszát és 15- 20 perc alatt 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kész kivesszük és azonnal egy tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és tekercs formában feltekerjük a konyharuhába,a annak segítségével, így hagyjuk kihűlni. Ez segít abban, hogy ne száradjon ki a tészta és tekerhető állagú legyen. Mikor kihűlt megkenjük lekvárral az egyik oldalát és 6 egyforma csíkot vágunk belőle. A csíkokat csigavonalban feltekerjük és egyesével egymáshoz illesztjük őket.

A behűtött krémet a hűtőből kivéve gépet használva újra felhabosítjuk, így mehet a díszítőcsőbe, aminek segítségével felvisszük a torta felületére, majd egy simító segítségével szépen lehúzzuk a felesleget.

A krémbe nyomkodva felhelyezzük a torta oldalára a babapiskótákat, amiket egy szalaggal összekötünk, így szebb és tartósabb is lesz ;) A maradék krémet pedig kúp alakban a torta tetejére nyomjuk, erre helyezzük virágszirom szerűen a félbevágott eperszemeket kívülről befelé haladva.

Kész is :D Tálalás előtt nem árthat egy kis pihentetés a hűtőben ;) Jó szórakozást az elkészítéséhez!

Remélem megfelelek a 24. SAD kiírásának, melynek a mostani témája a tavaszi tortacsoda címet is kaphatnál.

2014. április 15., kedd

Húsvéti pörgettyű/könyvjelző

Nemrég derült ki, hogy Tesóm nem tud hazajönni Húsvétra, ezért úgy döntöttem, hogy küldök neki egy levélkét/képeslapot postai úton, de mire ez eszembe jutott tegnap addigra már a munkahelyemen voltam és Németországba még elsőbbségivel is 2- 4 nap míg kiér egy levél. Tehát nekiláttam kutakodni, hogy mit is tudnék gyorsan összedobni neki irodai alapanyagokkal dolgozva, olyat alkotva, amivel meglephetem és befér egy borítékba ;) Ekkor találtam rá ERRE az ötletre, amit természetesen kicsit átszabtam.
 
 A fotókért előre is elnézést kérek, de csak a telefonnnal tudtam gyorsan megörökíteni, mert munkaidő után egyből a postára vittem :P Drukkoljatok nekem, hogy péntekig célba érjen!
 
 
Amire szükség volt:
- kartonpapír
- fekete alkoholos filc F és M
- fehér papír
- narancssárga és zöld szövegkiemelő
- papírragasztó
- madzag
- lyukasztó
- nyomtató a sablon nyomtatásához
- olló
 
Viszont készült egy kis videó is a használatáról, amit sajnos nem enged linkelni közvetlenül, ugyanis a madzagnál pörgetve a nyuszi répává alakul, majd újra nyuszi lesz :D ÍME.
 
Gyerekekkel is könnyen elkészíthető, még locsoló ajándéknak is tökéletes lehet a piros tojás mellett ;)

2014. április 14., hétfő

Blogszülinapi játékom zárása

Samu és az egyik fűsünk :)
Elérkezett az eredményhirdetés ideje! :D Minden résztvevőnek köszönöm az ajánlást és a beküldést, finomságos receptek érkeztek, bár titkon reméltem, hogy kicsivel többen leszünk, de sebaj először is jöjjenek a húsvéti nyuszisságok:
 
Elsőként Ditti küldte el nekem Apukája születésnapjára készített túrós krémes receptjét, ami egészen biztosan megállná a helyét egy húsvéti családi összejövetelen is. Gyors mégis elegáns desszert :)

 
 
Másodikként Juditkától érkeztek ezek a cuki kis sós ropogós nyuszikák, akik a húsvéti ünnepi asztal díszei lesznek ez biztos és a pálinka is jobban csúszik majd tőlük ;D
 
 
Harmadikként Éva osztotta meg velem mézes- krémes tortájának receptjét, ami legkissebb unokája névnapjára készült és húsvétkor is lelkesen fogyasztanánk :)
 
 
Negyedik Csigabige lett, aki egy törpefülű nyúlpogácsát hozott el nekünk, bár volt, aki cicának gondolta, de ettől még biztos nagyon fincsi :D A húsvéti verzió már vélhetően nagyobb fülekkel fog készülni ;)
 
 
Ötödik Konyhavirtuóz csodacsíkos sütije lett, amit a húsvéti asztalra ajánl nekünk, de bármilyen ünnepi alkalomnál megállná a helyét ez tuti, olyan mutatós :)
 
 
A sorsolás eredményét az Excel véletlen.között() függvénye segítségével generáltam, íme:
 
 
Tehát az alábbi csomagot fogom postázni Dittinek:
 
 
Ezt pedig Évának:
 
 
Kérlek küldjétek el nekem a postázási címeteket, hogy hová küldhetem a kis csomagokat! Amennyiben mindkettőtöktől megkapom ma délután 4- ig, akkor még ma postázni tudom ;)


2014. április 13., vasárnap

Szakácsmustra - Nigella velencei répatortája

Ezt a viszonylag újnak mondható játékot az Életinfó blog írónője keltette életre, melynek a 3. fordulója KisIldihez kerül, aki Nigella receptjeit nevezte meg feladatul :)
 
Épp tegnap láttam az egyik Nigella konyhája című sorozat egyik részét a TV-ben, ahol is egy velencei répatorta készült, ami nagyon megragadta  a fantáziámat, bár a recepten jelentősen változtattam, de az alapok mégiscsak tőle származnak ;) Az eredeti receptet itt olvashatjátok.


Hozzávalók: (20 cm- es tortaformához)
- 2 szál sárgarépa megtisztítva és lereszelve
- csipet só
- 150 g darált dió
- 100 g liszt
- 150 ml olaj
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 1 kk vaníliaaroma
- fél kk őrölt szerecsendió
- fél citrom leve
- fél citrom héja

Tetejére: szeletelt mandula

Kísérőnek:
- fél narancs leve
- 4 ek tejföl
- 2 ek méz

Elkészítés:
A tésztához a cukrot, sót és a feltört tojásokat robotgéppel felhabosítjuk, majd először a száraz, végül a többi folyékony alapanyagot is hozzádolgozzuk, míg csomómentes masszát nem kapunk. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük az oldalát pedig margarinnal kikenjük, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A formába kanalazzuk a tésztát, melynek tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával, így mehet a sütőbe 40- 45 percre. Míg sül elkészítjük a tálaláskor a tortához kínált öntetet. Miután kivettüka  sütőböül kicsit állni hagyjuk és csak utána vesszük ki a formából. Végül élvezettel elfogyasztjuk :) Finom szaftos süti lesz belőle, ami nem bonyolult és villámgyorsan elkészíthető.

Korábbi receptjeim Nigellától:
- Mandarinos süti
- Sajttorta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...